Урок №11 (гр.17/22)

 10.10.2022

Урок №11

Тема: Класифікація мікроорганізмів, їх життєдіяльність.

КЛАСИФІКАЦІЯ МІКРООРГАНІЗМІВ

Мікроорганізми, як і всі живі істоти, мають визначені ознаки, за допомогою яких них ідентифікують, тобто розпізнають, або диференціюють (відрізняють) і розділяють чітко розрізнюванні групи.

Систика (від греч. Systematicos — упорядкований, стосовний до системи) — це наука про принципи класифікації об’єктів органічного світу, заснованих на спільності походження і генетичних зв’язків різних груп живих істот.

Основними розділамисистики є класифікація і номенклатура.

Під класифікацією розуміють закономірність розподілу мікроорганізмів по систичних групах, що називають категоріями, рівнями, рангами і таксонами, а класифікацію тому називають ще таксономією.

Номенклатура обумовлює принципи визначення назви для встановлених таксонів. Основним таксоном, тобто основною класифікаційною одиницею в системі живих організмів, є вид.

Вид — це сукупність особеймікроорганізмів, подібних по біологічних властивостях, що мають єдині походження і генотип, що володіють спадково закріпленою здатністю викликати в середовищі природного обитания визначені специфічні процеси (зміни).

Види, що володіють багатьма загальними ознаками, поєднують у таксони більш високого рівня, називані родами, що, у свою чергу, групуються в таксони ще більш високого порядку — сімейства і т. д. Таке розташування супідрядних таксонів у висхідний ряд складає ієрархічну систему класифікації, або таксономическую ієрархію. Підставою цієї системи є окремі особи, а її вершиною — один усеосяжний таксон — царство.

У бактеріології використовують наступні основні рівні таксономической ієрархії: царство (Regnum), відділ (Divisio), клас (Klassis), порядок (Ordo), сімейство (Familia), рід (Genus), вид (Species).

Крім перерахованих маються проміжні таксони — підцарство, підвідділ, підклас, підпорядок, підродина, підрід, підвид.

Назви бактерій (включаючи актиноміцети) регламентуються Міжнародним кодексом номенклатури бактерій.

Назви мікроорганізмів пишуть буквами латинського алфавіту і підкоряють правилам латинської граматики, тобто вони є латинськими, аболатинізованими, якщо навіть запозичені з інших мов.

Назви таксонів, у яких ранг вище виду, складаються тільки з одного слова і тому відносяться до одинарних, або унітарним. Деякі таксони мають стандартні закінчення. Наприклад, назви порядків бактерій повинні закінчуватися на ales (Bacteriales), сімейства — aceae (Enterobacteriaceae) пологів — us, um (Bacillus, Streptococcus, Clostridium, Bacterium).

Для позначення виду мікроорганізмів застосовують бінарну (биноминальную), або подвійну, номенклатуру, тобто назви видів складаються з двох слів і тому відносяться до подвійних, або бінарним. Перше слово позначає назвароду, до якого цей вид належить, друге — вид, наприклад Lactobac-terium acidophilum (молочнокисла паличка кислотолюбивая), Streptococcus thermophieus (стрептокок теплолюбний). Родове слово пишуть із прописної букви, видове — з рядкової. Після того як повна назва виду бути згадано в тексті, перше слово (родова назва) можна скоротити при наступному згадуванні.

Якщо при вивченні бактерій виявляють відхилення від типових видових властивостей, то такі культури розглядають як підвиди. Назва підвиду складається з повної назви виду, до якого він відноситься, і наступного за ним слова, що позначає сам підвид, перед яким скорочено вказують проміжний таксон subspecies (підвид). Наприклад, Вас. cereus subsp. mycoides — паличка цереус, підвид грибоподібна. Назви підвидів складаються з трьох слів (крім слова subspecies — підвид) і називаються тому  тринарными.

Крім підвиду розрізняють також инфраподвидовые підрозділу (варіанти) мікроорганізмів, що не розташовуються в порядку класифікаційних рангів. Вони засновані на розходженні особей якими-небудь незначними спадкоємними властивостями: антигенними — серовар (серотип), морфологічними — морфовар, хімічними — хемовар, фізіологічними — био-вар, патогенністю — патовар, відношенням до бактеріофагів — фаговар.

У мікробіології широко застосовують терміни «штам» і «клон». Штам — більш вузьке поняття, чим вид. Штамами називають різні культури того самого видумікроорганізму, виділені з конкретного джерела. Якщо мікроорганізм виділений з води, його називають водним штамом, із ґрунту — ґрунтовим і т. п.

Вони можуть розрізнятися окремими незначними ознаками, наприклад інтенсивністю кислотообразования, стійкістю до лікарських і дезинфікуючих препаратів, здатністюсинтезувати ароматичні речовини й антибіотики й ін.

Клон означає расплодку мікроорганізмів, або, як прийнято в мікробіології, культуру (популяцію), що є потомством однієї клітки. Популяція мікробів, що складає з особей одного виду, називається чистою культурою, а, що складається з особей різних видів — змішаної.

Домашнє завдання: скласти конспект уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар