08.11.2022
Урок №12
Тема: Особливості харчування хворого.
Будь - яке захворювання вимагає уважного ставлення до організму. Щоб людина мала всі ресурси для боротьби з хворобою, вона повинна отримувати достатньо корисних речовин. Їх основне джерело - продукти харчування.
Вони не замінять медикаментів, які цілеспрямовано борються з конкретною проблемою, але дадуть нам всі потрібні нутрієнти, вітаміни, мінерали. Правильно складений раціон допомагає підтримати імунітет, скорочує небезпеку ускладнень. Розгляньмо, які існують особливості харчування хворих людей при різних захворюваннях.
Лежачі хворі
У таких пацієнтів частіше, ніж у інших, зустрічаються проблеми з апетитом. Це пов 'язано з малорухливим способом життя, пригнобленим станом. Багатьом пацієнтам боляче ковтати. Щоб поліпшити стан людини і підвищити її волю до життя, слід годувати її їжею, що викликає позитивні емоції. Це повинні бути привабливі на вигляд, смачні і корисні страви.
Важливий баланс білків і клітковини. Білкове харчування стимулює відновлення клітин і активізує регенерацію пролежнів, оскільки протеїн - будівельний матеріал для м 'язів і шкіри. Якщо хворого годують за допомогою зонда, можна урізноманітнити раціон продуктами, багатими пребіотиками, вітамінами, харчовими волокнами, мікроелементами, протеїнами.
Питний режим
Калорійні напої - частина харчування для лежачих хворих. Нектари і соки - це теж їжа. На добу людина повинна випивати води щонайменше півтора літра. Вона допомагає виводити з організму токсини.
Не можна пити сильногазовані напої, оскільки вони шкідливі для ЖКТ. Виняток становлять лише лікувальні мінеральні води, які повинен призначати лікар. Важливо стежити за обсягами спожитої рідини, брак якої провокує запори, каміння в сечовому міхурі, пролежні.
Особливості процесу годування
Харчування для лежачих хворих - це не тільки безпосередньо страви, але і їх подача, а також обстановка при споживанні їжі. Необхідно доброзичливе ставлення, спокій. Не можна насильно змушувати людину їсти - це провокує нудоту. Важливо стежити за реакцією пацієнта. Якщо його апетит поганий, слід ввести в раціон улюблені ним страви, які не погіршують перебігу його захворювання.
Бажано практикувати дробове харчування. Годування починають, допомагаючи людині сісти. Якщо його голова запрокинута назад, споживання їжі і напоїв небезпечне. Голову при необхідності підтримують руками або ортопедичними пристроями. Бажано, щоб пацієнт сам користувався приладами, але потрібно допомагати, якщо є потреба.
Як давати напої
Харчування хворих, які втратили рухливість, має здійснюватися з використанням відповідних приладів. Щоб дати людині напитися, користуються маленькою або середньою ложечкою, оскільки вона не може проковтнути велику порцію рідини. Якщо хворому складно сидіти, користуються поїльником з двома ручками або дитячою поїлкою.
Якщо рухливість шиї обмежена, потрібно використовувати прилади з вирізами для носа. Зручні чашки з носиками. Під рукою повинні бути дві судини: для холодних і гарячих напоїв. Можна використовувати трубочку для коктейлів. Хворий потребує частого отримання рідини невеликими порціями. Ослаблена людина між ковтками повинна робити перепочинки.
Чим годувати
Раціон харчування хворого, не здатного рухатися, формується з подрібненої їжі. Бажано, щоб вона була напівжидкою. Дуже сухі продукти пацієнту складно проковтнути. Акцент роблять на протертих супах, бульйонах. Можна давати людині кисіль, пюре. Для приготування їжі користуються блендерами. Можна годувати хворого на дитячі пюре. Вони продаються в магазинах. Великі шматки продуктів давати заборонено, необхідно всю їжу подрібнювати.
При діабеті
Харчування людей, хворих на цукровий діабет, має свої особливості. При такому захворюванні потрібно постійно контролювати стан організму. Правильне меню - важливий етап забезпечення пацієнту тривалого і якісного життя.
Оптимальне меню - дев 'ятий дієтичний стіл. Він застосовний при легкій і середній тяжкості захворювання при нормальній вазі або що перевищує норму несуттєво. Ключові нюанси - помірність, ділення добового обсягу на шість порцій, обмеження споживання вуглеводів, жирів. Заборонено копчене, смажене. Скорочують обсяги солі, цукру. Не можна пити газовані напої. За добу необхідно споживати 2100-2400 кілокалорій. Необхідно пити до 2 л води щодня.
Базові правила для діабетики
Харчування хворих на діабет вимагає освоєння низки навичок з приготування їжі. Бажано відварювати або запікати продукти в духовій шафі. Рідше можна їсти тушковані страви. Супи з рибою або м 'ясом потрібно готувати на пісному бульйоні.
Доведеться виключити цукор і всі солодкі страви, спиртне, напівфабрикати будь-якого типу. Не можна їсти наваристі бульйони. Заборонені жирне м 'ясо, консервована і маринована їжа, складне тісто. Заборона поширюється на сири, рис, манку, макарони. Не можна пити вершки і їсти соуси з сіллю, гострими спеціями, а також жирні.
З раціону виключають банани, виноград та інші солодкі фрукти. Із сухофруктів під забороною ізюм і фіники. На добу допускається з 'їдати не більше півтора яєць, відварених всмятку. Можна готувати омлет. Жовтки рекомендовано виключити.
У продажу є різні сорти хліба, але лікарі рекомендують утриматися від цього продукту, тому що для його приготування використовується пшеничне борошно. Найкращим варіантом стане білковий хліб, випечений з відрубами. Допускається житній (до 250 г щодня) і пшеничний (до 150 г).
Дозволені продукти
При організації харчування хворих на діабет враховують, що таким пацієнтам можна їсти овочеві супи. Варять їх з грибами, м 'ясом, рибою. У супи додають крупи, фрикадельки, овочі.
Допускається їсти телятину, яловичину, баранину. Хорошим вибором стане кролик. Свинину їдять тільки обрізну або м 'ясну (без сала). З м 'яса птиці дозволяються курятина, індичатина. Можна їсти спеціальну ковбасу. Зрідка в раціон включають печінку. Дозволено нежирні сорти риби. Молоко і приготовані з нього продукти можна споживати, якщо рівень жирності мінімальний. Сметана допускається в дуже обмеженій кількості. Сир - нежирний і без солі.
Харчування хворих на діабет передбачає споживання бобових в обмеженому обсязі. Дозволено гречану кашу, пшонку, перловку, вівсянку. Овочі також обмежують через утримання в них вуглеводів. Корисно їсти буряк.
Необхідно вибирати овочі, у складі яких вуглеводів міститься не більше 5%. До таких належать капуста, гарбуз, баклажани, помідори. Можна їсти різні сорти салату, кабачки, огірки. Допускаються ікра з кабачків і овочів, заливна риба. Можна готувати свіжі салати. Дозволено вінегрет.
Свіжі фрукти, кислі ягоди - гарне рішення. Дуже рідко допускається мед. Серед напоїв дієта для діабетиків схвалює розбавлену молоком каву, чай, відвар шипшини і соки, приготовані з овочів, ягід і фруктів з низьким рівнем солодощі.
Онкологія
Харчування для онкологічних хворих - дуже важливий аспект лікування. Ракові хвороби в наш час виліковні, але терапія переноситься важко. Тому дуже важливо постійно допомагати пацієнту, підтримувати його.
Усі відомі способи терапії раку сильно навантажують організм і призводять до побічних ефектів. Новоутворення та їх лікування впливають на метаболізм, тому людина потребує підвищеної кількості білка. Йому необхідно більше енергії. В організмі хворого активні окислювальні реакції, при яких з 'являються вільні радикали. Це означає, що потрібно більше речовин, що борються з ними і активізують відновлення.
Нерідко онкологічні хворі виявляються жертвами нутритивної недостатності, через яку організм руйнує власні тканини. Імунітет значно знижується. Недостатність виникає, якщо потреби в поживних сполуках не покриваються речовинами, що надходять.
Небезпеки і нюанси
Слід запідозрити похибки в харчуванні онкологічного хворого, якщо за три місяці його маса тіла стала менше на 5% і більше, людина втратила апетит, його рве і нудить, травні процеси протікають погано. Все це вказує на нутритивну недостатність і необхідність терміново змінити раціон.
Якщо за три місяці вага знизилася на 10% і більше, потрібна термінова нутритивна підтримка, оскільки людина перейшла в стан анорексії-кахексії. Особливу увагу потрібно приділяти особам, які проходять хіміотерапію або опромінення, а також при підготовці до операції і в процесі відновлення після неї.
Особливості раціону онкохворих
Білкове харчування для хворих, які мають злоякісні новоутворення, виключно важливе. У них скорочується здатність організму засвоювати поживні сполуки, оскільки ЖКТ функціонує погано. У їхньому раціоні повинні бути компоненти, які засвоюються швидко і легко, а також нутрієнти.
Основна мета спеціального харчування - дати людині з мінімальним обсягом їжі так багато корисних речовин, як це потрібно організму. Спеціальне харчування онкологічного хворого передбачає підвищену концентрацію амінокислот, білків. Багато з них не виробляються в нашому організмі. Вони важливі для імунітету і здійснення життєво необхідних реакцій.
Деякі люди вважають, що достатньо вживати більше солодкого, і тоді не знадобиться спеціальне харчування для хворого, ослабленого раковим захворюванням. Це не так. Солодкі напої багаті на цукри, які провокують насичення крові глюкозою, а це може стати причиною переддіабету. Правильне харчування допомагає уникнути цього ризику і підвищити здатності організму відновлюватися.
Ще небезпечніше для онкологічного хворого голодувати. Якщо організм не отримує білки, починається незворотна анорексія-кахексія, через яку працездатність повністю пропадає, фізична активність падає, вага знижується, робота внутрішніх систем збивається. Щоб уникнути цих явищ, слід виключити голодування.
Нутрієнти
При наявності злоякісних пухлин харчування хворих має здійснюватися з таким урахуванням, щоб насичувати організм бета-каротином і всіма важливими антиоксидантами. Особливо важливі аскорбінова кислота і вітаміни А, Е. Незамінний селен. Раціон повинен містити поліненасичені жирні кислоти, під впливом яких слабшають запальні процеси. Також вони покращують апетит.
Перенесено інсульт
У такому випадку ключове правило складання раціону - забезпечення організму мікроелементами і нутрієнтами. Харчування хворого на інсульт на гострому етапі передбачає зниження калорійності без втрати поживної цінності меню. Їжа повинна давати людині мінерали, вітаміни. Ними багаті фрукти, овочі, соки.
Положення тіла при прийомі їжі визначається лікарем. Під час поглинання їжі доглядальниця допомагає людині підняти голову. Користуються спеціальними столиками, обов 'язково закривають груди пацієнта одноразовою серветкою. Іноді хворі на інсульт не можуть проковтувати їжу. Це змушує використовувати зонд або вводити харчування у вену. Зонд дає можливість використовувати будь-яку напівжидку і рідку їжу.
Можна давати пацієнту овочеві супи, бульйони. Якщо людині складно ковтати, але потреби в зонді немає, продукти подрібнюють. Бажано годувати його кашами, пюре, киселем, суфле.
Нюанси формування раціону
Харчування хворих на інсульт має враховувати схильність до запорів. Це вимагає насичення меню овочами. Особливо корисний буряк. Можна давати пацієнту кисломолочні продукти, сухофрукти. При гіпертензії корисна їжа, збагачена калієм. Він міститься в ізюмі, інжирі та курахі. Не менш важливий магній, який організм отримує з гречі та вівсянки.
Харчування хворих після перенесеного інсульту включає ряд суворих правил. У раціоні цих людей скорочують обсяги солі, солодощі, жирну їжу. Їм не можна їсти гостре, копчене, пити спиртне, міцну каву, чай. Корисна морква. Бажано щодня з 'їдати дві штуки. Вважається, що це необхідно і для здорових людей, оскільки скорочує небезпеку інсульту.
При формуванні раціону харчування хворого варто пам 'ятати, що збагачений флавоноїдами чай - це корисний продукт, який знижує вміст шкідливих холестеринових фракцій у крові. У день бажано випивати не менше чотирьох чашок. Деякі вчені вважають, що люди, які дотримуються цього правила, на 20% рідше хворіють серцевими недугами.
Не менш корисні лосось і соя, чорний шоколад і відруби з вівса. Для здоров 'я серцево-судинної системи слід збагатити раціон какао, соком винограду, броколі. Для серця корисні часник, натуральні соки апельсина і грейпфрута. Правда, з останнім потрібно бути обережніше, так як він активізує гіпотензивні медикаменти.
Немає коментарів:
Дописати коментар