16.11.2022
Урок №14
Тема: Види інфекцій - гострі та хронічні.
Хронічні інфекції – велика група різних захворювань інфекційного походження (хвороби, що викликані вірусами, мікроорганізмами та найпростішими), загальною ознакою яких є тривалий і не дуже виражений перебіг.
Багато гострих інфекційні захворювань при недостатньому, неправильному лікуванні або при його відсутності можуть перейти в хронічну форму. Однак, існують хвороби, які із самого початку мають хронічний характер, наприклад: сифіліс, проказа, туберкульоз, герпес, грибкові захворювання, мікоплазмози, лейшманіози, амебіаз, трихомоніаз і ін.
Хронічні інфекції характеризуються крім тривалого перебігу ураженням багатьох органів і систем органів, періодичними загостреннями, які переходять у стадію відносного спокою (ремісія). Захисні сили організму слабко реагують на хронічні інфекції, вони вимагають тривалого лікування і не завжди можуть виліковувати повністю.
Працівники сфери
обслуговування завжди повинні пам’ятати, що низка інфекційних захворювань може
виникати через використання недоброякісних продуктів харчування. Продукти
можуть заражатися хворими людьми через дотики рук, одяг, краплі слини під час
кашлю, пчихання, забруднення водою, заноситися комахами чи гризунами. Все це
може статися при порушення санітарно-гігієнічних правил приготування їжі,
зберігання чи реалізаціїї харчових продуктів.
Харчові інфекції поділяються на:
-
Гострі кишкові
захворювання (Антропонози) ;
-
Харчові інфекційні
захворювання ( Зоонози).
Гострі кишкові захворювання (Антропонози)
Найчастіше разом
із їжею в організм заносяться збудники кишково-шлункових захворювань (черевний
тиф, дизентерія). Продукти харчування для таких збудників не є найкращим
середовищем для розвитку, зате вони можуть тут довго зберігатись. Їжа
переносить іх в оргінізм людини, де вони можуть розмножуватись. Тому в
торгівлі, на підприємствах масового харчування дуже важливо дотримуватись всіх
санітарно-гігієнічних вимог, інакше це може призвести до масового отруєння
людей.
-
Дизентерія – це кишкове
захворювання, викликане дизентерійними мікробами. Вони не рухомі, оптимальна
температура для них є 37 °С, а при нагріванні до 60°С – гинуть протягом 10-15 хв. Проникають ці збудники через ротову порожнину, а
джерелом поширення інфекції можуть бути люди , хворі на гостру чи хронічну
форму дизентерії. Зараження також може бути і через воду, та розносять
дизентерійні палички мухи. Особливо небезпечними є швидкопсувні продукти та
кондитерські вироби тут збудник дизентерії швидко розмножується. Захворювання
на дизентерію супроводжується частими позовами. У калі з’являється слиз, гній і
навіть прожилки крові. Захворювання може протікати в легкій формі, але при
токсичній формі може настати смерть.
-
Черевний тиф – важке інфекційне
захворювання, характерне лише для людського організму. Мікроби цієї інфекції є
рухомими оптимальна температура для них є 37 °С, а
при нагріванні до 60°С. На продовольчих товарах
чи посуді вони можуть зберігатися на протязі 20 днів. Сприятливим середовищем
для розвитку цих мікробів є молоко та молочні продукти, овочі, фрукти, м'ясо.
Джерелом поширення цієї інфекції є хворі люди або бацилоносії. Захворювання
супроводжується підвищенням температури, загальною слабкістю, гострим поносом.
Харчові
інфекційні захворювання (зоонози)
Це харчові інфекції, які можуть передаватися людині від хворих тварин і до
них належать такі захворювання як:
-
Сибірська виразка або
сибірка;
-
Бруцельоз;
-
Туляремія;
-
Ящур.
Сибірська виразка або сибірка – небезпечне інфекційне
захворювання мікроби її нерухомі. Джерелом розповсюдженням інфекції є хворі
тварини які найчастіше заражаються від інфікованих кормів. На це захворювання
страждають вівці, велика рогата худоба, коні, свині.
Людина може
заразитися нею під час контакту з твариною, обробки тваринної сировини чи
вживання зараженого м’яса. Це дуже важке захворювання під час якого маже
настати смерть.
У людини це
захворювання залежно від способу зараження може проявлятися в трьох формах:
·
Шкірній,
коли людина заражається через подряпини на шкірі;
·
Легеневій,
коли спори потрапляють в дихальні шляхи;
·
Кишковій,
коли спожито заражені продути.
Щоб не допустити
зараження людей через продукти, працівники сфери ПГХ повинні стежити за прийманням
якісних продуктів тваринного походження, що повинні підтверджуватись
супровідними документами. Не допускатися до продажу товарів які не пройшли
перевірку ветеринарним контролем. На м’ясі
тварин і птахів має бути тавро. Суворо забороняється купувати продукти
тваринного походження на стихійних ринках та сумнівної якості.
Бруцельоз – це захворювання
викликане нерухомими мікробами. Оптимальна температура для розвитку 37 °С. ці мікроби можуть довго зберігатися в масті, бринзі, м’ясі та молоці.
Мікроб бруцельозу миттєво гине при термічній обробці температурою вище 100 °С.
На бруцельоз хворіють люди та тварини. Зараження може
відбуватися при використанні молока чи м’яса хворих тварин або під час контакту
із зараженими тваринами. Виділення хворих тварин заражають землю, воду, корми.
Зараження людини цією інфекцією супроводжується загальною
слабкістю, безсонням, висипанням на шкірі, різким головним болем.
Щоб запобігти цьому захворюванню молоко перед
використанням необхідно кип’ятити, а
м'ясо добре проварювати.
Туляремія
- збудник цього захворювання є туляремійний вібріон. При кип’ятінні він гине
відразу, а при температурі 60 °С – протягом 30хв. На це захворювання хворіють гризуни, які і є найбільшим
розповсюдником туляремійної інфекції, але і через комарів та кліщів, які
вражають людину та тварину.
Під час зараження туляремією підвищується температура,
з’являється різкий головний біль, відчувається слабкість. Хвороба може тривати
до 4 тижнів.
Ящур – це заразне вірусне захворювання овець, свиней, та великої рогатої худоби,
яке може передаватися людині через прямий контакт з твариною або через вживання
молока чи м’яса. Оптимальна температура для розвитку 37 °С, гине при високих температурах та від
дії антисептичних речовин.
Зараження людини ящуром супроводжується зальною слабкістю
, запаленням слизової оболонки рота, появою ранок. Захворювання може призвести
до смерті, хоча і протікає у легкій формі.
Ретельне дотримання санітарно-гігієнічних вимог на
підприємствах масового харчування, знищення комах і гризунів, чітке дотримання
правил особистої гігієни – це основні заходи профілактики в боротьбі з
кишковими захворюваннями.
Для запобігання зараженню кишковим інфекціям слід також
вчасно виявляти хворих і бацилоносіїв, особливо серед працівників, які мають
доступ до продуктів харчування, ізолювати їх, продезінфікувати приміщення та
навколишні предмети. Важливе значення має також добре діюча каналізація,
правильний догляд за ящиками для сміття, організоване його прибирання у дворах,
захист води від калових забруднень.
Із запобіжних заходів проти зараження кишкових
захворювань важливе значення мають здійснювані щорічно профілактичні щеплення,
які у кілька разів зменшують імовірність заражень.
Обстеження працівників масового харчування на
бактеріоносійність здійснюється не менше ніж 2 рази на рік.
Інфекційні захворювання – це хвороби, причинами яких є мікроорганізми:
бактерії, віруси, гриби, паразити або їх токсини.
- Учні
заслуховують повідомлення і основне оформляють у вигляді таблиці
|
Групи
захворювань |
Найменування
основних захворювань |
Локалізація
збудника |
Шляхи
передачі інфекції |
|
Інфекції
дихальних шляхів |
Грип і
гострі респіраторні захворювання Ангіна Дифтерія Кір Коклюш Туберкульоз
Натуральна віспа |
Верхні
дихальні шляхи |
Повітряно-краплинний
|
|
Кишкові
інфекції |
Дизентерія
Черевний тиф Паратифи Холера Інфекційний гепатит, к і Поліомієліт |
Кишечник |
Через
продукти харчування, воду, ґрунт, брудні руки, предмети побуту, мух,
екскременти хворого |
|
Кров'яні
інфекції |
Малярія
Висипний і поворотний тифи Кліщовий енцефаліт Чума Туляремія |
Кровоносна
система |
Через
укуси кровоссальних переносників — комарів, кліщів, бліх, вошей, москітів та
ін. |
|
Інфекції
зовнішніх покривів |
Трахома
Короста Сибірська виразка Правець |
Шкіра
Слизові оболонки |
Переважно
контактний шлях |
При застосуванні біологічної зброї можуть бути
використані найбільш хвороботворні, стійкі до довкілля мікроби — як
бактеріальні засоби для ураження людей, тварин і сільськогосподарських рослин.
До їх числа належать насамперед збудники різних інфекційних хвороб, що входять
у групу так званих особливо небезпечних інфекцій. Це — натуральна віспа, чума і
холера. Внаслідок їх навмисного поширення виникає осередок бактеріологічного
ураження. .
Особливості цих інфекцій:
-скорочений інкубаційний період,
-висока заразливість, тривалість дії,
-важкий перебіг інфекційного процесу у людей,
-труднощі
розпізнавання виниклих захворювань.
Тому в надзвичайних ситуаціях запроваджують карантин.
Під час карантину встановлюють відповідний протиепідемічний режим роботи.
Весь медичний персонал, який обслуговує хворих, працює в спеціальних
протичумних костюмах, щоб запобігти внутрілікарняним зараженням. Повний
протичумний костюм складається з комбінезона, капюшона, чобіт, ватно-марлевої
пов'язки на ділянки носа й рота, окулярів-консервів, гумових рукавичок і
медичного халата.
Якщо лабораторними дослідженнями в осередку ураження
не виявлено збудників особливо небезпечних інфекцій і немає загрози поширення
масових захворювань, вводиться режим обсервації. Обсервацією називається
комплекс заходів, що передбачають посилене медичне спостереження за осередком
ураження і здійснення в ньому профілактичних та обмежувальних заходів.
Терміни карантину й обсервації визначаються тривалістю
максимального інкубаційного періоду захворювання, обчислюваного з моменту
ізоляції останнього хворого і закінчення дезінфекції в осередку.
Домашнє завдання: скласти конспект уроку.
Немає коментарів:
Дописати коментар