29.11.2022
Урок №27
Тема: Гігієнічні умови до інструментів. Дезінфекція інструментів.
Гігієнічні вимоги до інструментів спрямовані, насамперед, на попередження передачі захворювань через перукарню. На поверхні інструментів, якими користуються майстер-перукар або манікюрниця, можуть перебувати всілякі мікроби, в тому числі і хвороботворні. При попаданні мікробів на шкіру відвідувачів є пряма можливість виникнення гнійничкових, грибкових та інших захворювань. Щоб цьому запобігти, необхідно всі інструменти, використовувані для стрижки, зачісок, гоління та манікюру надійно продезінфікувати. Дезінфекція - це знищення мікробів різними способами. Працівники перукарні зобов'язані правильно дезінфікувати інструменти.
Дезінфікуючі засоби та санітарні вимоги до них. До засобів, які застосовуються для дезінфекції інструментів, відносяться хлорамін, формалін, етиловий спирт, карболова кислота.
Вибір дезинфікуючого засобу, його кількість, концентрація, тривалість терміну дезінфекції залежать від матеріалу, з якого виготовлений інструмент, та ряду інших умов.
Хлорамін - кристалічна речовина білого або злегка жовтуватого кольору, добре розчинна у воді. У перукарні використовують 0,5% -ний водний розчин хлораміну, що має слабкий запах хлору (5 г кристалічного хлораміну на 1 л води, температурою не більше 50-60 ° С).
Розчин хлораміну повинен знаходитися на туалеті майстра в спеціальній судині (банку) з притертою кришкою. Міняти розчин слід через кожні 5 днів. У розчині дезінфікують щітки і гребінці, виготовлені з капрону, перлону та інших синтетичних матеріалів, занурюючи їх у розчин на. 15 хв.
Формалін - безбарвна прозора рідина з різким специфічним запахом. Використовується як 4% -ного розчину для дезінфекції нових, не були в ужитку кистей.
Етиловий спирт (зазвичай спирт-денатурат) використовують в перукарнях для дезінфекції. Фортеця спирту 70 °. З часом фортеця спирту поступово слабшає, і його дезінфікуючі якості знижуються. Щоб визначити міцність спирту, треба змочити їм ватку і запалити її. Якщо спирт горить, то його можна використовувати для дезінфекції. У спирті дезінфікують металеві інструменти. Необхідно постійно стежити за чистотою і фортецею спирту, а також за тим, щоб ріжуча поверхня інструментів була повністю в нього занурена. По закінченні роботи щодня спирт слід профільтрувати через шар вати або марлі для видалення потрапили туди лусочок шкіри, волосся, нігтів, а банку промити гарячою водою. Повну зміну спирту виробляють не рідше одного разу на три дні. Норма витрати спирту на одного відвідувача 1г.
Карболова кислота (фенол) - кристалічна речовина з різким своєрідним запахом. Кристали її безбарвні, голчастою форми, під дією світла, повітря і вологи забарвлюються в рожевий колір. Вживається карболова кислота у вигляді 5% -ного водного розчину (50 г кристалічної кислоти на 1 л води). У карболової кислоті дезінфікують бритви, металеві гребінці, ножиці. Негативна властивість карболової кислоти полягає в тому, що металеві інструменти втрачають нікелювання. Як правило, карболова кислота в перукарнях не застосовується, так як вона має різкий запах і псує інструменти.
Дезінфікуючі засоби, якими користуються в перукарнях, повинні повністю знищувати всіх мікробів, що знаходяться на поверхні інструментів, але не повинні псувати інструмент, дратувати і забарвлювати шкіру відвідувача і мати різкий запах.
Цим вимогам більшою мірою відповідають хлорамін і спирт, широко використовувані в перукарнях для дезінфекції інструментів.
Дезінфекція інструментів. Знищення мікробів, або дезінфекція поверхні інструментів, проводиться фізичними методами і хімічними засобами.
З фізичних методів дезінфекції в перукарні застосовують кип'ятіння і пропалювання металевих інструментів; з хімічних засобів - хлорамін, спирт і формалін.
Найнадійніша дезінфекція металевих інструментів досягається кип'ятінням у стерилізаторі, що представляє собою металеву коробку прямокутної форми з двома; ручками і щільно закривається кришкою. Усередині стерилізатора є металева сітка з ручками з боків, на яку укладають інструменти, заливають холодною водою і кип'ятять протягом 10-15 хв з моменту закипання води. Прокип'ячені інструменти для зберігання поміщають в банку зі спиртом. Спирт швидко поглинає залишки води, оберігає інструменти від іржі і попадання з повітря мікробів. Необхідно стежити, щоб ріжуча поверхня інструментів була повністю занурена в спирт. Кип'ятити інструменти треба на початку робочого дня і після обслуговування кожного відвідувача. Персонал перукарень повинен мати не менше двох комплектів інструментів для почергового знезараження.
Обслуговувати відвідувачів дозволяється тільки продезінфікованими інструментами.
Машинки для стрижки, металеві гребінці дезінфікують, проводячи через полум'я спиртового пальника. Спиртові пальника, використовувані в перукарні, можуть бути металевими або скляними. У пальник наливають спирт-денатурат і запалюють гніт. Дезінфіціруемий інструмент вносять в блакитну частина полум'я. При цьому спирт, нанесений на інструмент, згорає, а разом з ним згоряють мікроби, лусочки шкіри і обрізки волосся, пристали до інструмента.
Гребінця бувають з пластмаси, перлону, каучуку, алюмінію, дюралюмінію та інших матеріалів. У перукарнях найбільш споживані гребінця з алюмінію або дюралюмінію. Дезінфікують їх у спирті або в полум'я спиртового пальника. Гребінці з перлону, пластмаси добре дезінфікуються в 0,5% -ному розчині хлораміну протягом 15 хв. Дезінфікувати гребінця слід перед кожним вживанням. Після закінчення робочого дня гребінець необхідно ретельно вимити теплою водою щіткою з милом.
Щітки для волосся, виготовляються з щетини, капрону, нейлону, металу. У перукарні користуються нейлоновими щітками, які дезінфікують в 0,5% -ному розчині хлораміну протягом 15 хв. У зв'язку з тим, що щітки з щетини на пластмасовому підставі не піддаються дезінфекції, застосовувати їх в перукарнях заборонено.
Основним інструментом майстра-перукаря є ножиці. Не допускається обмотувати кільця ножиць тканиною, ізоляційною стрічкою та іншими матеріалами, тому що в цих місцях застряють стрижені волосся і лусочки шкіри.
Стригучу частина електричної машинки після обслуговування кожного відвідувача необхідно ретельно очистити від волосся і продезінфікувати кип'ятінням, а пластмасовий корпус протерти 0,5% -ним розчином хлораміну.
Бритви, використовувані в перукарні, повинні мати ручку з пластмаси, металу або кістки. Ріжучу частину бритви дезінфікують в 70 ° -ном спирті, а пластмасові ручки в 0,5% -ному розчині хлораміну.
Застосовувати бритви з дерев'яними ручками в перукарнях не вирішується, так як вони не піддаються очищенню та дезінфекції.
Бритвений прилад і чашку для манікюру механічно очищають і миють у проточній гарячій воді з милом, з содою або опускають в окріп.
Пилочки для манікюру протирають спиртом.
Ватніца і пудрениця повинні мати щільно закриваються кришки щоб уникнути забруднення.
Ватніцу, флакони з одеколоном, пудреницю та інші предмети, що знаходяться на робочому місці майстра-перукаря і манікюрниці, необхідно систематично протирати 0,5% -ним розчином хлораміну.
Затискачі і бігуді механічно очищають і миють теплою мильною водою в кінці зміни.
Чисті інструменти зберігають у ящику туалету, а інструменти для манікюру - в футлярах з білої клейонки.
Перед початком роботи продезінфіковані інструменти кладуть на туалет, на паперову серветку, що підлягає зміні після кожного відвідувача, а інструмент для манікюру в емальованих лотках - на верхню кришку столу для манікюру. Тому дуже важливо дезінфікувати туалет або настільне скло ваткою, змоченою в спирті або в 0,5% -ному розчині хлораміну.
Речі кисті, застосовувані в перукарні, виготовляються зі свинячої щетини, а ручка - з алюмінію. Такі кисті необхідно дезінфікувати, так як свині можуть хворіти на сибірку. Кисті, для виготовлення яких застосовувалася щетина хворих свиней, можуть з'явитися джерелом поширення цього важкого захворювання серед людей. Для запобігання захворювання вся щетина, яка йде на виготовлення бритвених кистей, обов'язково обробляється парою в спеціальних апаратах - автоклавах. Готові бритвені кисті обробляють розчином формаліну.
Ці заходи надійно охороняють людей, що користуються бритвеними кистями, від можливого зараження сибіркою. У процесі роботи бритвені кисті забруднюються мікробами, що знаходяться на поверхні шкіри людини, в повітрі, на руках. Тому кисті обов'язково слід дезінфікувати в дезінфекційних лабораторіях або в спеціально виділених відділеннях пралень. Продезінфіковані кисті упаковують в паперові пакети і розсилають по перукарським.
Обробку бритвених кистей проводять відповідно до інструкції, затвердженої Головним державним санітарним інспектором СРСР 7 червня 1949 З цієї інструкції кисті обробляють таким чином: нові, не вживані кисті заливають 4% -ним розчином формаліну на 2 год, потім ретельно прополіскують і упаковують. Колишні у вживанні кисті обробляють гарячою водою (температура 85 ° С) і 2% -ним розчином соди, центрифугують для видалення вологи і упаковують в паперові пакети.
Використовувати недезінфіцірованную кисті для гоління категорично забороняється, оскільки в процесі гоління на шкірі утворюються садна, непомітні для ока, в які можуть потрапити мікроби.
Після обслуговування кожного відвідувача бритвені кисті разом з бритвеним приладом передають у підсобне приміщення, де їх промивають і потім складають у спеціальну емальований посуд.
Необхідно щодня відправляти брудні кисті на дезінфекцію. Якщо кисті зберігаються довго, то в них розмножуються мікроби та дезінфекція утрудняється.
Речі кисті, що надходять в перукарню з дезінфекційних лабораторій, необхідно зберігати в спеціальній шафі.
На одне крісло повинно бути не менше 60 кистей, на яких 20 чистих кистей повинні бути в перукарні щодня до початку робочого дня, 20 перебувати в дезінфекційної лабораторії і 20 - в дорозі, між перукарні і лабораторією.
Домашнє завдання: скласти конспект уроку.
Немає коментарів:
Дописати коментар