16.09.2022
Урок № 3
Тема: Відповідальність за дотримання виконання санітарних норм і правил.
|
Обов'язки і відповідальність за дотримання санітарних правил
|
|
|
|
Дотримання санітарних правил є
обов'язковим для громадян, індивідуальних підприємців та юридичних осіб (ст.
39 Федерального Закону «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення»
від 30.03.99 р № 52-ФЗ).
Керівники підприємств
зобов'язані забезпечити:
- Необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці
сировини, приготуванні виробів з метою випуску продукції, безпечної для
здоров'я людей;
- Наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою
про проходження періодичних медичних обстежень;
- Проведення занять з вивчення санітарних правил з вступниками на
роботу, а також щорічної перевірки санітарно-гігієнічних знань персоналу з
відміткою про здачу санмінімуму в особистій медичній книжці;
- Вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і
повторне вивчення з прийняттям заліків при виявлених порушеннях санітарних
вимог або за відсутності необхідних знань;
- Наявність санітарної та форменого одягу відповідно до діючих норм, її
регулярну централізоване прання і лагодження;
- Наявність достатньої кількості виробничого інвентарю та інших
предметів матеріально-технічного оснащення;
- Проведення заходів з дезінсекції та дератизації згідно з договором з
дезвідділення;
- Проведення додаткових профілактичних заходів за епідеміологічними
показниками;
- Наявність на підприємстві журналу щоденних оглядів на гнійничкові
захворювання;
- Наявність аптечок для надання першої медичної допомоги та їх
своєчасне поповнення;
- Організацію санітарно-освітньої роботи (семінари, бесіди, лекції).
Відповідальність за загальний санітарний стан підприємства, за
дотримання санітарного режиму і допуск до роботи осіб, які не пройшли медичне
обстеження і не склали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання
працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за
якістю що надходить сировини й своєї продукції несе керівник підприємства.
Відповідальність за дотримання правил прийому продовольчих товарів,
належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і термінів
зберігання продуктів на складі несе завідуючий складом (комірник).
Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів,
дотримання технологічних, санітарних вимог при виробів, а також за якість і
терміни реалізації готової продукції несе завідувач виробництвом.
Відповідальність за стан робочого місця, виконання правил особистої
гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці несе
кожен працівник підприємства.
Контроль за якістю сировини, продукції, що випускається, дотриманням
технологічних і санітарно-гігієнічних вимог здійснюється
територіально-галузевими санітарно-технологічними харчовими лабораторіями та
відповідними службами вищих органів.
Постійний контроль за виконанням санітарних вимог на підприємствах з
виробництва хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів покладається на
адміністрацію підприємства, а періодичний контроль покладається на місцеві
органи Держсанепіднагляду. При проведенні санітарного контролю необхідно складати
акт обстеження, схема написання якого дана нижче (див. Додаток 1).
Питання для самоконтролю за темою
1. У яких випадках працівник
підприємства зобов'язаний дезінфікувати руки?
2. Назвіть засоби для миття
та дезінфікування рук персоналу?
3. Яким вимогам повинен відповідати зовнішній вигляд працівника
підприємства?
4. Що входить
в повний комплект санітарного одягу працівника хлібозаводу та кондитерського
виробництва?
5. Які правила носіння санітарного
одягу?
6. Які види медичного обстеження
зобов'язаний проходити працівник підприємства?
Домашнє завдання: скласти конспект уроку.
|
Немає коментарів:
Дописати коментар