Урок № 3 (гр.20/21)

 16.09.2022

Урок № 3

Тема: Відповідальність за дотримання виконання санітарних норм і правил.

Обов'язки і відповідальність за дотримання санітарних правил

 

 Дотримання санітарних правил є обов'язковим для громадян, індивідуальних підприємців та юридичних осіб (ст. 39 Федерального Закону «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення» від 30.03.99 р № 52-ФЗ).

 Керівники підприємств зобов'язані забезпечити:

 - Необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці сировини, приготуванні виробів з метою випуску продукції, безпечної для здоров'я людей;

 - Наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою про проходження періодичних медичних обстежень;

 - Проведення занять з вивчення санітарних правил з вступниками на роботу, а також щорічної перевірки санітарно-гігієнічних знань персоналу з відміткою про здачу санмінімуму в особистій медичній книжці;

 - Вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і повторне вивчення з прийняттям заліків при виявлених порушеннях санітарних вимог або за відсутності необхідних знань;

 - Наявність санітарної та форменого одягу відповідно до діючих норм, її регулярну централізоване прання і лагодження;

 - Наявність достатньої кількості виробничого інвентарю та інших предметів матеріально-технічного оснащення;

 - Проведення заходів з дезінсекції та дератизації згідно з договором з дезвідділення;

 - Проведення додаткових профілактичних заходів за епідеміологічними показниками;

 - Наявність на підприємстві журналу щоденних оглядів на гнійничкові захворювання;

 - Наявність аптечок для надання першої медичної допомоги та їх своєчасне поповнення;

 - Організацію санітарно-освітньої роботи (семінари, бесіди, лекції).

 Відповідальність за загальний санітарний стан підприємства, за дотримання санітарного режиму і допуск до роботи осіб, які не пройшли медичне обстеження і не склали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за якістю що надходить сировини й своєї продукції несе керівник підприємства.



 Відповідальність за дотримання правил прийому продовольчих товарів, належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і термінів зберігання продуктів на складі несе завідуючий складом (комірник).

 Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів, дотримання технологічних, санітарних вимог при виробів, а також за якість і терміни реалізації готової продукції несе завідувач виробництвом.

 Відповідальність за стан робочого місця, виконання правил особистої гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці несе кожен працівник підприємства.

 Контроль за якістю сировини, продукції, що випускається, дотриманням технологічних і санітарно-гігієнічних вимог здійснюється територіально-галузевими санітарно-технологічними харчовими лабораторіями та відповідними службами вищих органів.

 Постійний контроль за виконанням санітарних вимог на підприємствах з виробництва хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів покладається на адміністрацію підприємства, а періодичний контроль покладається на місцеві органи Держсанепіднагляду.
При проведенні санітарного контролю необхідно складати акт обстеження, схема написання якого дана нижче (див. Додаток 1).

 Питання для самоконтролю за темою

 1. У яких випадках працівник підприємства зобов'язаний дезінфікувати руки?

 2. Назвіть засоби для миття та дезінфікування рук персоналу?

 3. Яким вимогам повинен відповідати зовнішній вигляд працівника підприємства?

 
4. Що входить в повний комплект санітарного одягу працівника хлібозаводу та кондитерського виробництва?

 5. Які правила носіння санітарного одягу?

 6. Які види медичного обстеження зобов'язаний проходити працівник підприємства?


Домашнє завдання: скласти конспект уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар