Урок №36 (гр.14/21) Захист України

 14.03.2023

Урок №36

Тема: Надання допомоги при отруєнні їжею та грибами.


Харчові отруєння (харчові токсикоінфекції, в англомовній медичній літературі – foodborne illness, foodborne diseases) – це захворювання, які виникають унаслідок вживання недоброякісної їжі чи напоїв, а також гострі кишкові інфекції (спричинені бактеріями, вірусами, паразитами) та отруєння, викликані токсинами природного (отруйними грибами чи рослинами) або хімічного походження.

Після споживання їжі, контамінованої (забрудненої) мікроорганізмами, що можуть викликати кишково-шлункове захворювання, розвиток симптомів харчового отруєння відбувається через годину або декілька днів. Найчастішими симптомами при отруєнні є блювання та діарея (пронос).

Лікування при харчовому отруєнні здебільшого симптоматичне, тобто ми намагаємося полегшити перебіг усіх симптомів, що виникають при цьому захворюванні, а саме:

  • нудоту, інтоксикацію організму;
  • блювання;
  • діарею (пронос);
  • зневоднення;
  • розлади травлення;
  • біль у животі, спастичний біль;
  • гарячку.

Діарея та блювання

Діарея (пронос) та блювання є характерними ознаками харчового отруєння, харчової токсикоінфекції. Переважно блювання та діарею у дорослих і дітей можна лікувати самостійно вдома, найважливіше – пити достатньо рідини, щоби запобігти зневодненню (дегідратації).

Діарея, що робити

  • Залишайтеся вдома та відпочивайте, як мінімум, 2 дні.
  • Пийте багато рідини, наприклад, воду, трав’яний чай. Пийте дрібними ковтками.
  • Споживайте їжу дрібними порціями, коли відчуваєте бажання.
  • Для зв’язування токсинів, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, лікарі часто призначають адсорбенти (наприклад, Нео Сорб ТАБУЛА ВІТА, Нео Сорб Актив ТАБУЛА ВІТА).
  • Для відновлення втрачених під час блювання та діареї води й електролітів (підтримання водно-сольового балансу) застосовують для пиття оральні сольові розчини (Регісол ІС).
  • При надмірному блювотному рефлексі можна застосовувати протиблювотні препарати (Домперидон, Мотиліум)
  • Для зупинки проносу в дорослих і дітей віком понад 12 років можна застосовувати, наприклад, Лоперамід, Імодіум.
  • Для зняття спастичного болю у шлунку та кишківнику (Но-шпа, Дротаверин).
  • При больовому синдромі (біль голови тощо) призначають парацетамол (Панадол).

Якщо нездужає маленька дитина: прикладайте частіше до грудей, якщо дитина на грудному вигодовуванні, між годуванням можете давати дитині дрібними ковтками сольові розчини для пиття, наприклад, Humana Електроліт з бананом від 1 року, Humana Електроліт з фенхелем від народження.

Якщо після хвороби спостерігається сповільнення травлення, призначають ферментні препарати (Arbor Vitae Фермент Ультра), проте не варто зловживати ними. Сучасні рекомендації не передбачають призначати ферменти на тривалий період.

Також після важкої токсикоінфекції чи тривалого прийому антибіотиків, щоби допомогти швидшому відновленню власної мікрофлори організму, можуть призначати пребіотики (препарати, що сприяють розмноженню «гарної» мікрофлори) та пробіотики (різні штами корисної мікрофлори кишківника), наприклад, Tabula Vita СимбіLAV, Tabula Vita Йогурт ProBio, Лінекс форте.

Діарея: що не робити?

  • Не вживати фруктові соки та шипучі напої, що погіршують перебіг діареї.
  • Не давайте самостійно ліки, щоби зупинити діарею, дітям віком до 12-ти років.
  • Не давайте аспірин дітям віком до 16-ти років.

Як довго триває діарея та блювання при харчовому отруєнні?

  • Діарея переважно зупиняється через 5-7 днів.
  • Блювання переважно зупиняється через 1-2 дні.

При більш тривалому перебігу необхідно обов’язково звернутися до лікаря за консультацією, оскільки тривала втрата рідини та електролітів, яка відбувається під час блювання чи проносу, загрожує серйозними порушеннями внаслідок зневоднення (дегідратації) організму та може призвести до незворотних наслідків – дегідратаційного шоку, ба навіть смерті.

Тривала діарея може свідчити про наявність токсинів, що її провокують. Наприклад, дуже небезпечною є холера, яка належить до особливо небезпечних інфекційних хвороб, фактично, аналог біологічної зброї. При холері токсин, який виділяє збудник холерний вібріон, запускає сильний пронос, що не зупиняється, відтак людина може загинути.

Симптоми зневоднення організму:

  • відчуття спраги;
  • сухість в роті, сухі слизові оболонки;
  • суха шкіра;
  • відсутність поту;
  • запаморочення, особливо при різкому вставанні;
  • мала кількість сечі, сеча темного кольору з різким неприємним запахом.

Оскільки збудники, що провокують блювання та діарею, переважно поширюються фекально-оральним механізмом передачі, дуже важливо дотримуватися гігієни: мити руки, не користуватися одним посудом; залишатися вдома при гострій діареї, як мінімум, перші 2-3 дні – не поширювати інфекцію; при ризику інфекційного зараження обов’язково проконсультуватися з лікарем.

  • Часто мийте руки з милом.
  • Постіль та одяг, що мають сліди блювання й проносу, періть окремо від інших речей у гарячій воді.
  • Ретельно мийте сидіння в туалеті, клямки, двері, покришки, посуд та всі поверхні, яких часто торкаються.
  • Якщо ви хворі, не готуйте їжу для інших.
  • Не користуйтеся спільними рушниками, серветками, столовими приборами, посудом.
  • Не купайтеся в басейні ще 2 тижні після того, як симптоми проносу зупинилися.

При складному перебігу харчового отруєння, розвитку важкої інтоксикації чи/або критичному зневодненні організму можливі віддалені наслідки недуги, а саме:

  • хронічний артрит;
  • ураження нервової системи, зокрема головного мозку;
  • розвиток ниркової недостатності, гемолітико-уремічного синдрому.

Більшості харчових отруєнь можна уникнути – дотримуючись гігієни, правил поводження з продуктами, кулінарних рекомендацій щодо приготування страв та не вживаючи несвіжої, зіпсованої їжі.

Важливим також є своєчасне і правильне лікування проявів (симптомів) отруєння, особливо проносу, щоби запобігти небезпечному зневодненню організму.

Загальна інформація про отруєння грибами

У грибах містяться білок, вітаміни групи В і С, нікотинова та фолієва кислоти, кальцій, фосфор, калій, залізо. Усі ці елементи позитивно впливають на роботу серцево-судинної та центральної нервової системи, зміцнюють кісткову тканину та доброчинно впливають на кровотворення. Але, з іншого боку, гриби - важка для перетравлення їжа, можуть викликати алергії, небажані до вживання дітьми та вагітними. При недотриманні правил збору, зберігання та обробки становлять потенційну небезпеку для здоров'я та життя людей.

Основна причина отруєння грибами - наявність в їх плодових тілах токсинів. Серед 3000 різновидів шапинкових грибів до їстівних належать тільки 400 видів. Решта вважаються отруйними або умовно їстівними.

Види отруєння грибами

Отруїтися можна ядовитими грибами, неядовитими неїстівними, умовно їстівними, а і їстівними грибами при неправильній обробці, а також старими або зібраними в сильно забруднених місцях.

Отруєння ядовитими грибами та умовно їстівними грибами діляться на 4 типи:

  • I тип - отруєння блідою поганкою. Цей гриб містить у собі токсини двох груп: аманітіна та фаллоідіна. Ці речовини не руйнуються при обробці та при попаданні в організм викликають важкі симптоми отруєння грибами, в 35% випадків закінчуються летальним кінцем.
  • II тип - отруєння мухоморами. Отрутами цього гриба є такі речовини, як мускарин, мікоатропін і мушача отрута. Найсильніше схильні до дії цих токсинів діти, люди похилого віку та люди з патологіями серця й нирок.
  • III тип - отруєння строчками - грибами зі зморщеним капелюшком, схожим на волоський горіх. Вони містять сильний гемолітичний токсин - гельвелову кислоту. У 30% випадків його вживання призводить до смерті. Особливо сильно отрута сточок впливає на дітей.

фото грибів: бліда поганка, мухомор, строчок, вовнянка

  • IV тип - отруєння умовно їстівними грибами. Сюди належать гриби, які містять у собі так званий молочний сік (вовнянки, сироїжки й т.д.), а також несправжні опеньки. Токсини, що містяться в них, викликають ознаки отруєння грибами, але не призводять до летального кінця.
  • Крім перерахованих вище грибів, симптоми інтоксикації можуть викликати і їстівні гриби (маслюки, білі, підосичники й т.д.) у тому випадку, якщо вони вже старі або зібрані в місцях з високим рівнем природної забрудненості (поблизу заводів, у зоні відчуження ЧАЕС, біля дороги й т.д.).

фото грибів: сироїжка, несправжні опеньки, білий гриб, підосичник

Усе це пов'язано з тим, що гриби в природі відіграють роль губки, яка вбирає в себе всі токсичні та шкідливі речовини, а також, що важливо, радіацію. Тому, при покупці грибів на ринку, цікавтеся, де були зібрані гриби. За наявності щонайменших підозр краще відмовтеся від покупки.

Ознаки та симптоми отруєння грибами

  • нудота;
  • блювота;
  • загальна слабкість;
  • задуха;
  • брадикардія (уповільнений пульс);
  • судоми;
  • сильна діарея;
  • зневоднення;
  • підвищена температура тіла - до 38 ° С;
  • запалення шлунка й тонкого кишківника (гострий гастроентерит);
  • сильні болі в животі з діареєю до 10-15 разів на добу;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • головний біль;
  • запаморочення.

При тяжкому отруєнні можливі наступні симптоми:

  • поява марення, галюцинації;
  • розлад психіки;
  • підвищене потовиділення та слинотеча;
  • легке звуження зіниць;
  • підвищена сонливість;
  • жовтяниця (хвороба Госпел);
  • серцева недостатність;
  • порушення дихання;
  • набряк легенів;
  • кома.

Коли та як з'являються перші ознаки отруєння грибами?

Зазвичай, перші ознаки отруєння грибами сповіщають про себе по закінченню 1,5-2 години після їх вживання. Але є й винятки, наприклад:

Отруєння блідою поганкою можна запідозрити лише через 8-18 годин, після того, як з'їли цей гриб, прийнявши за печерицю чи сироїжку. Симптомам отруєння блідою поганкою властиве зниження сечовиділення, судоми, синюшність, а при запущеному перебігу - жовтушність шкіри.

Отруєння строчками може проявитися через 6-10 годин. Характеризується сильним головним болем, жовтушністю шкіри, забарвленням сечі в червоно-бурий колір.

Отруєння мухоморами та іншими умовно їстівними грибами наступають уже через годину-дві. Можуть з'явитися слабкість, нудота та болі в животі, які супроводжуються слинотечею, звуженням зіниць, маренням, галюцинаціями, нападами сказу.

Заходи першої допомоги при отруєнні грибами

Навіть якщо ви перебуваєте в стані розгубленості та без найменшого поняття, що робити при отруєнні грибами, відразу викликайте швидку. Після, постарайтеся надати, хоча б якоюсь мірою, першу допомогу. Перша медична допомога при отруєнні грибами включає дії, спрямовані на ліквідацію залишків грибів із харчового тракту, нейтралізацію токсинів у шлунково-кишковому тракті та стабілізацію загального стану потерпілого. Для того щоб надати таку допомогу до приїзду лікарів при отруєнні грибами, ми підготували вам кілька порад.

У першу чергу потрібно очистити шлунок потерпілого - викликати блювоту можна механічним шляхом (натискаючи на корінь язика), за допомогою не менш ніж 1,5 л. води, розчину солі (1 ч.л. на 1 л води) або соди (1 ч.л. на 0,5 л води), пити які потрібно 2-3 рази до приїзду лікарів.

Далі потерпілому потрібно прийняти адсорбенти (активоване вугілляатоксил, ентеросгель - основні ліки при отруєнні грибами). Спростити процес прийому адсорбентів при отруєнні грибами, наприклад вугілля, можна, подрібнивши таблетки в порошок і змішавши з 1 ст. води (1 таблетка на 10 кг ваги хворого).

Відразу після очищення шлунку, вкладіть потерпілого на ліжко (він повинен дотримуватися постільного режиму), якщо його морозить - укутайте ковдрою, прикладіть грілку до ніг, давайте йому пити багато рідини (бажано мінеральної води без газу або чорний міцний чай).

Скільки триває отруєння грибами?

При правильній та вчасно наданій допомозі, одужання настає протягом 1-2 діб. При тяжкому отруєнні, лікування та відновлення може затягнутися до місяця.

Що можна їсти при отруєнні грибами?

Після того як отруєння проходить і хвора людина починає йти на поправку, призначається щадна дієта, яка спрямована на відновлення функціональності органів травної системи.

при отруєнні грибами

В перші 3 дні після отруєння передбачає відмову від жирної, гострої, копченої та іншої важкої їжі, алкоголю, куріння. Вона включає прийом рідких і желеподібних страв, за винятком пюре або молока, в невеликих обсягах. Їх кількість частішає до 6 раз в день. У перші дні вся їжа повинна бути приготовлена ​​на пару або варена, в'язкої консистенції, або протерта.

У першу добу бажано повністю відмовитися від вживання їжі, залишивши лише питво рідини.

На другу добу, якщо блювота припинилася, хворому можна починати їсти бульйони, сухарики.

На третю добу в раціон потрібно включати рідкі каші, супи. Така щадна дієта зазвичай призначається до повного одужання. Вона покликана убезпечити стінки стравоходу, шлунка й дванадцятипалої кишки від несприятливих механічних, термічних або хімічних факторів.

Профілактика отруєння грибами

Якщо з розумом підійти до процесу збору й покупки грибів, перша допомога при отруєнні грибами може й не знадобитися.

Як правильно збирати і купувати гриби:

  1. Збираючи гриби, беріть лише ті, які знаєте на «відмінно». Якщо навіть на хвилину майнула думка про те, що цей гриб відрізняється від інших, або неїстівний, відкидайте його в сторону.
  2. Купуючи гриби, не покладайтеся на чесність продавців. Якщо не відрізняєте лисичку від сироїжки, попросіть людину, яка розбирається в грибах, піти з вами.
  3. Ніколи куштуйте сирі гриби, навіть якщо впевнені, що вони їстівні.
  4. Не збирайте (навіть якщо вони великі) старі, червиві, сильно зморщені або запліснявілі гриби.
  5. Не чіпайте гриби поблизу доріг, виробництва, смітників і т.д.
  6. При покупці грибів, цікавтеся тим, де вони були зібрані.
  7. Принісши гриби, не відкладаючи, відразу ж займайтеся їх обробкою.
  8. Будь-які вимиті та очищені гриби наріжте та залиште в каструлі з холодною водою на 20 хвилин; після цього відваріть гриби в підсоленій воді 20 хвилин, після чого злийте її.

Домашнє завдання: скласти конспект уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар