Урок №39 (гр.17/22)

 19.04.2023

Урок №39

Тема: Відповідальність за дотримання санітарних правил та норм для перукарень.

 Відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень згідно з чинним законодавством України. Контроль за виконанням Правил здійснюється органами і установами державної санітарно-епідеміологічної служби.

Дотримання санітарних правил є обов'язковим для громадян, індивідуальних підприємців і юридичних осіб (ст. 39 Федерального Закону «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення» від 30.03.99 р. № 52-ФЗ).

Керівники підприємств зобов'язані забезпечити:

- необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці сировини, приготуванні виробів з метою випуску продукції, безпечної для здоров'я людей;

- наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою про проходження періодичних медичних обстежень;

- проведення занять з вивчення санітарних правил з вступниками на роботу, а також щорічної перевірки санітарно- гігієнічних знань персоналу з відміткою про здачу санмінімуму в особистій медичній книжці;

- вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і повторне вивчення з прийняттям заліків при виявлені порушення санітарних вимог або за відсутності необхідних знань;

- наявність санітарної та форменого одягу відповідно до діючих норм, її регулярну централізоване прання і лагодження;

- наявність достатньої кількості виробничого інвентарю та інших предметів матеріально-технічного оснащення;

- проведення заходів з дезінсекції та дератизації згідно з договором з дезвідділення;

- проведення додаткових профілактичних заходів за епідеміологічними показниками;

- наявність на підприємстві журналу щоденних оглядів на гнійничкові захворювання;

- наявність аптечок для надання першої медичної допомоги та їх своєчасне поповнення;

- організацію санітарно-освітньої роботи (семінари, бесіди , лекції).

Відповідальність за загальний санітарний стан підприємства, за дотримання санітарного режиму і допуск до роботи осіб, які не пройшли медичне обстеження і не здали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за якістю сировини, що надходить і випускається несе керівник підприємства.

Відповідальність за дотримання правил прийому продовольчих товарів, належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і термінів зберігання продуктів на складі несе завідуючий складом (комірник).

Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів, дотримання технологічних, санітарних вимог при виробів, а також за якість і терміни реалізації готової продукції несе завідувач виробництвом.

Відповідальність за стан робочого місця, виконання правил особистої гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці несе кожен працівник підприємства.

Контроль за якістю сировини, що випускається, дотриманням технологічних і санітарно-гігієнічних вимог здійснюється територіально-галузевими санітарно-технологічними харчовими лабораторіями та відповідними службами вищестоящих органів.

Домашнє завдання: скласти конспект уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар