19.04.2023
Урок №39
Тема: Відповідальність за дотримання санітарних правил та норм для перукарень.
Відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень згідно з чинним законодавством України. Контроль за виконанням Правил здійснюється органами і установами державної санітарно-епідеміологічної служби.
Дотримання санітарних правил є обов'язковим для громадян, індивідуальних підприємців і юридичних осіб (ст. 39 Федерального Закону «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення» від 30.03.99 р. № 52-ФЗ).
Керівники підприємств зобов'язані забезпечити:
- необхідні умови для дотримання санітарних правил і норм при обробці сировини, приготуванні виробів з метою випуску продукції, безпечної для здоров'я людей;
- наявність особистих медичних книжок у кожного працівника з відміткою про проходження періодичних медичних обстежень;
- проведення занять з вивчення санітарних правил з вступниками на роботу, а також щорічної перевірки санітарно- гігієнічних знань персоналу з відміткою про здачу санмінімуму в особистій медичній книжці;
- вибіркову перевірку санітарно-гігієнічних знань на робочих місцях і повторне вивчення з прийняттям заліків при виявлені порушення санітарних вимог або за відсутності необхідних знань;
- наявність санітарної та форменого одягу відповідно до діючих норм, її регулярну централізоване прання і лагодження;
- наявність достатньої кількості виробничого інвентарю та інших предметів матеріально-технічного оснащення;
- проведення заходів з дезінсекції та дератизації згідно з договором з дезвідділення;
- проведення додаткових профілактичних заходів за епідеміологічними показниками;
- наявність на підприємстві журналу щоденних оглядів на гнійничкові захворювання;
- наявність аптечок для надання першої медичної допомоги та їх своєчасне поповнення;
- організацію санітарно-освітньої роботи (семінари, бесіди , лекції).
Відповідальність за загальний санітарний стан підприємства, за дотримання санітарного режиму і допуск до роботи осіб, які не пройшли медичне обстеження і не здали санмінімуму, за створення умов, необхідних для виконання працівниками правил особистої гігієни, забезпечення роботи з контролю за якістю сировини, що надходить і випускається несе керівник підприємства.
Відповідальність за дотримання правил прийому продовольчих товарів, належне санітарне утримання складських приміщень, дотримання умов і термінів зберігання продуктів на складі несе завідуючий складом (комірник).
Відповідальність за якість прийнятих на виробництво продуктів, дотримання технологічних, санітарних вимог при виробів, а також за якість і терміни реалізації готової продукції несе завідувач виробництвом.
Відповідальність за стан робочого місця, виконання правил особистої гігієни, виконання технологічних і санітарних вимог на своїй ділянці несе кожен працівник підприємства.
Контроль за якістю сировини, що випускається, дотриманням технологічних і санітарно-гігієнічних вимог здійснюється територіально-галузевими санітарно-технологічними харчовими лабораторіями та відповідними службами вищестоящих органів.
Домашнє завдання: скласти конспект уроку.
Немає коментарів:
Дописати коментар