Урок №7 (гр.7/22) Осн.саніт.і гігієни

 12.10.2022

Урок №7

Тема: Характеристика перехідного віку, гігієна тіла та одягу.

Перехідний вік – це такий проміжок часу у підлітка, коли у нього відбувається статеве дозрівання, поєднане з прискореним ростом та фізичним розвитком. У цей час відбувається інтенсивний процес вироблення цілого ряду гормонів, що є запорукою всіх фізіологічних змін. Перехідний вік у підлітків проявляються по-різному. Адже у кожного організму є свої індивідуальні ритми і особливості процесів, що відбуваються. Тому неможливо сказати точно, скільки триває перехідний вік. Але в основному медики та психологи називають період з 10-11 років до 15-17 років.

Ознаками перехідного віку у хлопчиків є наступні фізіологічні зміни: приблизно в 10-11 років починають збільшуватися в розмірах яєчка і статевий член; в 11-12 років починається ріст волосся на лобку, з'являється пігментація мошонки; в 12-13 років відбувається подальше зростання статевого члена і яєчок, а волосся на лобку стають довшими і густіше; перехідний вік 14 років приносить «ломку» голос. Ломка голосу відбувається через збільшення розмірів голосових зв'язок і розвитку мускулатури і хрящів горла. Голос грубіє, стає більш «мужнім». Остаточне становлення голосу відбувається приблизно за два роки; з'являється волосся в пахвових областях, над верхньою губою з'являється перший пушок. Поступово волоссям покриваються руки, ноги, пах. Остаточно волосяний покрив сформується до часу, коли перехідний вік закінчиться; в цьому ж віці – в 13-14 років – починає бурхливо розвиватися мускулатура. Плечі хлопчиків стають ширшими, та й самі вони стають вище і сильніше. Практично у кожного хлопчика-підлітка з'являються полюції – так називається мимовільне сім'явивергання під час сну. Це абсолютно нормальне явище, а з'являється воно зазвичай в період від 10 до 14-16 років. Фізіологічними ознаками перехідного віку у дівчаток стають такі вікові зміни, як: в 8-10 років починають розширюватися кістки тазу, помітно округлюються стегна і сідниці; в 9-10 років посилюється пігментація навколососкового гуртка, він припухає і починає виступати; в 10-11 років на лобку і в пахвових западинах з'являються перші волосся. Молочні залози продовжують рости і розвиватися; вже в 11-12 років може наступити менструація, хоча частіше вона починається пізніше, в 13-14 років; в 15-16 років менструальний цикл вже стабілізується, місячні стають постійними і регулярними. Триває ріст волосся на лобку і під пахвами.

Гігієна працігалузь гігієни, що вивчає вплив на організм людини трудових процесів і навколишнього виробничого середовища. Розробляє гігієнічні нормативи і заходи для забезпечення нормальних умов праці та запобігання професійним хворобам. Інститути гігієни праці та професійних захворювань є у Донецьку, Києві, Харкові. У Польщі, Німеччині, Чехії, Угорщині, Фінляндії, Швеції та ін. країнах є комплексні НДІ, що працюють над проблемами Г.п. і професійної патології. Гігієна тіла.

 У Гігієна тіла, забезпечення його частоти, догляд за шкірою і волоссям є обов'язковими елементами особистої гігієни. Систематичне прийняття водних процедур забезпечує чистоту і нормальне функціонування шкіри, ефективне виконання ряду життєво важливих функцій: • захист організму від шкідливих чинників довкілля (різких коливань температури повітря, інших фізичних і хімічних подразників); • захист від проникнення в організм мікроорганізмів; • бактерицидність (наявність лізоциму); • підтримання необхідного рівня терморегуляції і виділення з організму шкідливих продуктів обміну (пропанол, оцтова кислота, ацетон, метанол, органічна та неорганічні солі, ферменти).

Предметом гігієни праці є:

1. Вивчення трудових процесів і фізіологічних змін, що ними зумовлені й виникають в організмі особи, яка працює; вивчення працездатності людини і розробка фізіологічних основ раціонального режиму праці та відпочинку.

2. Вивчення впливу фізичних та хімічних факторів виробничого середовища, а також виробничих процесів, устаткування і матеріалів на організм працівників з метою розробки гігієнічних заходів щодо усунення несприятливих наслідків на стан здоров'я.

3. Вивчення стану здоров'я і захворюваності працівників, які в умовах своєї професійновиробничої діяльності зустрічаються з різними несприятливими факторами, для профілактики професійних захворювань. ння (ratio — розумний) — достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів. Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю.

Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог до:

1.харчового раціону;

2.режиму харчування;

 3.умов прийому їжі.

Основа раціонального харчування — збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Режим харчування включає час i кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за енергоємкістю, хімічним складом i масою по прийомах їжі.

Домашнє завдання:скласти конспект уроку.

Немає коментарів:

Дописати коментар