12.10.2022
Урок №7
Тема: Характеристика перехідного віку, гігієна тіла та одягу.
Перехідний вік – це такий проміжок часу у підлітка, коли у нього відбувається статеве
дозрівання, поєднане з прискореним ростом та фізичним розвитком. У цей час
відбувається інтенсивний процес вироблення цілого ряду гормонів, що є запорукою
всіх фізіологічних змін. Перехідний вік у підлітків проявляються по-різному.
Адже у кожного організму є свої індивідуальні ритми і особливості процесів, що
відбуваються. Тому неможливо сказати точно, скільки триває перехідний вік. Але
в основному медики та психологи називають період з 10-11 років до 15-17 років.
Ознаками перехідного
віку у хлопчиків є наступні фізіологічні зміни: приблизно в 10-11 років
починають збільшуватися в розмірах яєчка і статевий член; в 11-12 років
починається ріст волосся на лобку, з'являється пігментація мошонки; в 12-13
років відбувається подальше зростання статевого члена і яєчок, а волосся на
лобку стають довшими і густіше; перехідний вік 14 років приносить «ломку»
голос. Ломка голосу відбувається через збільшення розмірів голосових зв'язок і
розвитку мускулатури і хрящів горла. Голос грубіє, стає більш «мужнім».
Остаточне становлення голосу відбувається приблизно за два роки; з'являється
волосся в пахвових областях, над верхньою губою з'являється перший пушок.
Поступово волоссям покриваються руки, ноги, пах. Остаточно волосяний покрив
сформується до часу, коли перехідний вік закінчиться; в цьому ж віці – в 13-14
років – починає бурхливо розвиватися мускулатура. Плечі хлопчиків стають
ширшими, та й самі вони стають вище і сильніше. Практично у кожного
хлопчика-підлітка з'являються полюції – так називається мимовільне
сім'явивергання під час сну. Це абсолютно нормальне явище, а з'являється воно
зазвичай в період від 10 до 14-16 років. Фізіологічними ознаками перехідного
віку у дівчаток стають такі вікові зміни, як: в 8-10 років починають
розширюватися кістки тазу, помітно округлюються стегна і сідниці; в 9-10 років
посилюється пігментація навколососкового гуртка, він припухає і починає
виступати; в 10-11 років на лобку і в пахвових западинах з'являються перші
волосся. Молочні залози продовжують рости і розвиватися; вже в 11-12 років може
наступити менструація, хоча частіше вона починається пізніше, в 13-14 років; в
15-16 років менструальний цикл вже стабілізується, місячні стають постійними і
регулярними. Триває ріст волосся на лобку і під пахвами.
Гігієна
праці — галузь гігієни, що вивчає вплив на організм людини трудових процесів і навколишнього виробничого середовища. Розробляє гігієнічні нормативи і заходи для забезпечення
нормальних умов праці та запобігання професійним хворобам. Інститути гігієни
праці та професійних захворювань є у Донецьку, Києві, Харкові. У Польщі,
Німеччині, Чехії, Угорщині, Фінляндії, Швеції та ін. країнах є комплексні НДІ,
що працюють над проблемами Г.п. і професійної патології. Гігієна тіла.
У Гігієна тіла, забезпечення його частоти,
догляд за шкірою і волоссям є обов'язковими елементами особистої гігієни.
Систематичне прийняття водних процедур забезпечує чистоту і нормальне
функціонування шкіри, ефективне виконання ряду життєво важливих функцій: •
захист організму від шкідливих чинників довкілля (різких коливань температури
повітря, інших фізичних і хімічних подразників); • захист від проникнення в
організм мікроорганізмів; • бактерицидність (наявність лізоциму); • підтримання
необхідного рівня терморегуляції і виділення з організму шкідливих продуктів
обміну (пропанол, оцтова кислота, ацетон, метанол, органічна та неорганічні
солі, ферменти).
Предметом гігієни праці є:
1. Вивчення трудових
процесів і фізіологічних змін, що ними зумовлені й виникають в організмі особи,
яка працює; вивчення працездатності людини і розробка фізіологічних основ
раціонального режиму праці та відпочинку.
2. Вивчення впливу
фізичних та хімічних факторів виробничого середовища, а також виробничих
процесів, устаткування і матеріалів на організм працівників з метою розробки
гігієнічних заходів щодо усунення несприятливих наслідків на стан здоров'я.
3. Вивчення стану
здоров'я і захворюваності працівників, які в умовах своєї професійновиробничої
діяльності зустрічаються з різними несприятливими факторами, для профілактики
професійних захворювань. ння (ratio — розумний) — достатнє в кількісному й повноцінне в
якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових
людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.
Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам
навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також
активному довголіттю.
Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог
до:
1.харчового раціону;
2.режиму харчування;
3.умов прийому їжі.
Основа раціонального
харчування — збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі.
За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в
кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Режим харчування
включає час i
кількість прийомів їжі, інтервали між ними, розподіл харчового раціону за
енергоємкістю, хімічним складом i масою по прийомах їжі.
Домашнє завдання:скласти конспект уроку.
Немає коментарів:
Дописати коментар